top of page

 

"Hoe kunnen we aan de top één herkenbare stijl van leiden ontwikkelen die de mederwerkers erkennen en daarbij toch elk onze eigen voorkeur-stijl van leiden bewaren?"

 

 

 

 

De dynamiek van leiderschapstijlen
in uw team en organisatie
 

Dit is een zeer ervaringsgerichte dag. Ik maakte hem voor het eerst voor een opdrachtgever die aan de bedrijfscultuur wilde sleutelen. Zonder een modernere stijl van leidinggeven, zou de nieuwe strategische koers tot niet veel leiden. Ik maakte toen een dagprogramma dat in dit bedrijf drie maal herhaald werd voor een telkens grotere groep deelnemers.

 

U leert tijdens deze dag uw eigen voorkeuren in leidinggeven kennen en die van anderen. En vooral: u krijgt de gelegenheid u in de leiderschapsstijl van anderen te verplaatsen. Neem dit laatste maar letterlijk. Deze dag is immers opgebouwd door middel van een systemische structuuropstelling. Er wordt weinig uitgelegd (dat is niet nodig) en veel ervaren. Hij heeft elementen in zich van de Roos van Leary (dit is een model voor gedragingen die leidinggevenden vertonen), maar gaat wel veel verder. U zult van binnenuit ervaren hoe verschillende mensen op een verschillende manier leiding geven, en waarom. U zult de gewoontes, reacties en stokpaardjes van uw collega's beter begrijpen, en zij zullen meer inzicht en begrip krijgen voor de uwe. Het is een lichte dag, die onverwacht diep gaat met humor en aha-ervaringen. Er wordt veel ervaren en begrepen; zonder uitleg of woorden. Er wordt 'gezien' en 'geweten' op een manier die het denken voorbijgaat. Aan het einde van zo'n dag zei een ontroerde kwaliteitsmanager: 'Ik denk dat ik voor het eerst in mijn leven iets heb gevoeld'.

Deze unieke aanpak blijkt erg flexibel. Ik gebruikte hem eerst voor een directieteam van 7 personen. Maar hij bleek ook heel geschikt om verschillende teams of afdelingen van eenzelfde organisatie met elkaar in gesprek te brengen over leiderschapsstijl, omgang, gedrag en waarden. Ook persoonlijke feedback aan elkaar kan er in verwerkt worden. 25 deelnemers of meer zijn perfect mogelijk. Als de groep groot is, kan een extra dagdeel nodig zijn.

 

bottom of page