De 'zachte' kant van fusie/overname
"We hebben net een overname gedaan. We willen heel zorgvuldig integreren want de culturen lijken erg verschillend. Hoe pakken we dit het beste aan?"
"Onze fusie loopt stroef. Een jaar later moeten we toegeven dat er weinig is gebeurd. Gevoelige onderwerpen worden gemeden. Er is veel weerstand tegen verandering. Kunnen we dit weer op de rails krijgen?"
Wat wij voor u doen
Gelukkig worden we steeds vaker gevraagd bij de start van een fusie of overname. De kansen op succes zijn in dit vroegste stadium veel groter dan wanneer elk zich in zijn loopgraven heeft teruggetrokken.
De eerste keer dat leidinggevenden en teams van verschillende organisaties elkaar tegenkomen, zijn immers gouden momenten. Dan zijn de zaadjes waaruit later vervelende struiken of hinderlijke bomen kunnen groeien nog klein.
Onze aanpak is erop gericht de zakelijke doelstellingen van de integratie maximaal te ondersteunen. Want een fusie gaat vooruit op twee voeten: de inhoud en de relatie, het hoofd en het hart. Als één van beide te lang verwaarloosd wordt, stokt de vooruitgang.
We hebben gesprekken met sleutelspelers van beide organisaties. Daarna zetten we een proces op waarbij kennismaking, vertrouwen bouwen en eenheid over de zakelijke doelstellingen én waarden centraal staan. We bespreken openlijk verwachtingen, weerstanden, angsten en verlangens. Dat legt een stevig fundament zodat moeilijke discussies en lastige keuzes (die er altijd zijn in integraties) later snel en constructief aangepakt worden.
Wij werken in lagen, van de top naar steeds grotere groepen in de organisatie.
Daarom werken we in deze trajecten vrijwel altijd samen met één of meer gelijkgestemde collega's.
Lees over hoe dit concreet aangepakt wordt in:
“Hoe schuiven we dit nu in elkaar?” , Een verhaal over een moeilijk integratieproces van twee bedrijven actief in vijf landen